Μέθοδοι πληρωμής ηλεκτρονικού καταστήματος.

Η επιλογή των κατάλληλων μεθόδων πληρωμής στο ηλεκτρονικό κατάστημα είναι ένα από τα συχνά ερωτήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες και εμπόρους ηλεκτρονικών καταστημάτων παντός τύπου. Στο παρόν άρθρο θα παρουσιάσουμε αναλυτικά όλους του τρόπου πληρωμής με τα πλεονεκτήματα αλλά και με τα μειονεκτήματα τους.

Τρόποι πληρωμής που προσφέρονται στους καταναλωτές

Οριζόντια: Τρόποι πληρωμής που προσφέρονται στους καταναλωτές. Κάθετα: Ποσοστιαία μεταβολή (αύξηση ανά έτος). Πηγή: http://www.imerisia.gr/

 

1) Αντικαταβολή.

Μέσο της αντικαταβολής ο πελάτης του ηλεκτρονικού καταστήματος καλείται να πληρώσει το προϊόν που παράγγειλε μόνο κατά την παράδοση του προϊόντος. Ο καταστηματάρχης στέλνει τα προϊόντα χωρίς να λάβει προκαταβολή. Η μέθοδος της αντικαταβολής έχει έξοδα ανά παραγγελία που ξεκινάνε από τα 2,5€. Αν ο πελάτης αρνηθεί την παραλαβή ή δεν πληρώσει κατά την παράδοση των προϊόντων, αυτά θα επιστραφούν στον πωλητή, επιβαρύνοντας τον με έξοδα επιστροφής. Η αντικαταβολή είναι δημοφιλής επιλογή για διαδικτυακές αγορές από μικρές επιχειρήσεις, αφού δεν απαιτεί κάποια τεχνική υποδομή επίσης μπορεί ο κάθε  αγοραστής να αγοράσει το οτιδήποτε διαδικτυακά χωρίς  να διαθέτει  πιστωτική κάρτα.

2) Κατάθεση στην τράπεζα.

Σε αυτήν την μέθοδο ο πελάτης αφού υποβάλλει την παραγγελία του στο ηλεκτρονικό κατάστημα καλείται να καταθέσει στον τραπεζικό λογαριασμό του καταστήματος το πόσο της παραγγελίας του. Δεν υπάρχει κάποιο κόστος σε αυτήν την μέθοδο πληρωμής ούτε και κάποια τεχνική υποδομή. Υποχρεώνει όμως τον πελάτη να μετακινηθεί ως το υποκατάστημα της τράπεζας που ανήκει ο λογαριασμός του καταστήματος. Σε περίπτωση που ο πελάτης χρησιμοποιεί e-banking υπάρχει μεγάλη περίπτωση να χρεωθεί με έξοδα μεταφοράς χρημάτων σε άλλη τράπεζα. Το κατάστημα από την πλευρά του πρέπει να ελέγχει τις καταθέσεις που γίνονται, διαδικασία η οποία είναι δύσκολη ακόμα και με την χρήση e-banking.

3) PayPal.

Το PayPal είναι μια ιστοσελίδα/εταιρεία που λειτουργεί ως μεσάζοντας ανάμεσα σε αγοραστή και πωλητή για τις μεταξύ τους ηλεκτρονικές συναλλαγές. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα που δέχονται πληρωμές μέσο PayPal παρέχουν μία ασφαλή υπηρεσία άμεσης – ηλεκτρονικής πληρωμής στους πελάτες τους, ο εκάστοτε πελάτης επιλέγοντας αυτήν την μέθοδο πληρωμής δεν είναι υποχρεωμένος να έχει λογαριασμό στην PayPal, απλός καταχωρεί τα στοιχεία της κάρτας του (πιστωτική ή χρεωστική) και η PayPal αναλαμβάνει να κάνει την μεταφορά στον λογαριασμό PayPal του καταστήματος. Το ηλεκτρονικό κατάστημα πρέπει να έχει λογαριασμό PayPal ο οποίος συνδέεται με τραπεζικό λογαριασμό. Το PayPal χρεώνει 2% στον αγοραστή για κάθε συναλλαγή, επίσης είναι αρνητικό ότι υπάρχει όριο μεταφοράς χρημάτων από τον λογαριασμό PayPal του καταστήματος προς τον Τραπεζικό λογαριασμό του καταστήματος ανά εβδομάδα. Η μέθοδος πληρωμής PayPal είναι από τις πιο ασφαλείς και εύκολες στην χρήση ηλεκτρονικές πληρωμές.

4) Μέσο πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.

Στην μέθοδο αυτή η βασική διαφορά με την μέθοδο πληρωμής μέσο Paypal είναι ότι δεν έχουμε μεσάζων, αλλά το ηλεκτρονικό κατάστημα δέχεται κατευθείαν την κάρτα του πελάτη και εισπράττει κατευθείαν στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, του ηλεκτρονικού καταστήματος το χρηματικό ποσό μας. Η κάρτα του πελάτη μπορεί να είναι είτε χρεωστική είτε πιστωτική, το είδος τις κάρτας που θα δέχεται κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα το υπαγορεύει η τράπεζα με την οποία συνεργάζεται. Επίσης το κόστος ανά συναλλαγή το ορίζει επίσης η τράπεζα που θα συνεργαστεί το ο κάτοχος του ηλεκτρονικού καταστήματος. Η διαδικασία σύνδεσης του ηλεκτρονικού καταστήματος με την τράπεζα για να δέχεται τις πληρωμές απαιτεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, καθώς πρέπει ο κάτοχος του καταστήματος να έρθει σε επαφή με την τράπεζα και να εκτελέσει τις διαδικασίες. Ταυτόχρονα ο τεχνικός θα πρέπει να προετοιμάσει την ιστοσελίδα κατασκευαστικά με σκοπό να συνδεθεί στο σύστημα τις τράπεζας. Το ηλεκτρονικό κατάστημα θα πρέπει να πληρεί κάποιες προδιαγραφές ώστε να επιτρέψει η τράπεζα την σύνδεση. Η πιο σημαντική προδιαγραφή είναι αυτή της κατοχής από το ηλεκτρονικό κατάστημα πιστοποιητικού SSL που το συνιστούμε σε όλες τις ιστοσελίδες.

Μέθοδοι Πληρωμής
Ζητήστε μας προσφορά στο cactuserp@gmail.com για να αποκτήσετε και εσείς ένα μοντέρνο και σύγχρονο ηλεκτρονικό κατάστημα. Σε περίπτωση που είστε κάτοχος ηλεκτρονικού καταστήματος και τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα μπορούμε να κάνουμε όσες διορθώσεις είναι απαραίτητες με χαμηλό κόστος.