Κατηγορίες Ιστοσελίδων

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα επιχειρήσουμε να κάνουμε μια βασική κατηγοριοποίηση των διαφορετικών ειδών ιστοσελίδων που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Είναι σημαντικό να ξέρουμε πια είναι τα πλεονεκτήματα της κάθε ιστοσελίδας με σκοπό να μπορούμε να επιλέξουμε το πιο κατάλληλο για την δουλεία μας.

1) Blog.

Τα Blogs είναι ιστοσελίδες που έχουν ως βασική λειτουργία την ανάρτηση άρθρων. Ανάλογα με το Blog, το περιεχόμενο των άρθρων διαφέρει, μπορεί να είναι άρθρα επικαιρότητας και ειδήσεις ή άρθρα που έχουν μια συγκεκριμένη θεματική ενότητα. Τα Blogs είναι ιδανικά για επιχειρήσεις που είναι καθαρά ειδησεογραφικές. Τα Blog επίσης είναι πολύ χρήσιμα για επαγγέλματα – λειτουργήματα Γιατροί, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί είναι μόνο μερικά από εκείνα τα επαγγέλματα – λειτουργήματα που η ιστοσελίδα που τους ταιριάζει είναι η ιστοσελίδα Blog.

2) Ηλεκτρονικό Κατάστημα (Eshop).

Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα έχει ως αντικειμενικό σκοπό να εκπληρώσει διαδικτυακά μια παραγγελία. Ως ηλεκτρονικά καταστήματα θεωρούνται εκείνες οι ιστοσελίδες που δίνουν την δυνατότητα στον επισκέπτη να στείλει την παραγγελία του ηλεκτρονικά ακόμα και να πληρώσει με ηλεκτρονικό τρόπο για τα αγαθά ή τις υπηρεσίες που επέλεξε. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα ταξινομούν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σε κατηγορίες και επιλέγοντας ο επισκέπτης εκείνα τα αγαθά που τον ενδιαφέρουν μπορεί να συμπληρώσει στις κατάλληλες φόρμας τα στοιχεία του και να καταχωρίσει στο ηλεκτρονικό κατάστημα (Eshop) την παραγγελία του. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα είναι ιδανικά για επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου καθώς για υπηρεσίες που δεν απαιτούν φυσική παρουσία.

3) Portfolio

Οι ιστοσελίδες τύπου Portfolio είναι κατασκευασμένες με σκοπό να προβάλουν στον επισκέπτη έργα της επιχείρησης που έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία. Συνήθως στης ιστοσελίδες τύπου Portfolio βλέπουμε την εκάστοτε παρουσίαση ολοκληρωμένης δουλείας μια περιγραφή και τα σχετικά πολυμέσα φωτογραφίες και βίντεο. Οι ιστοσελίδες τύπου Portfolio είναι ιδανικές για επαγγέλματα όπως φωτογράφοι, γραφίστες, μηχανικούς, αρχιτέκτονες κτλπ. Ιστοσελίδες τέτοιου τύπου απαιτούν ποιοτικά πολυμέσα, φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και βίντεο. Τα κείμενα πρέπει να είναι λυτά και περιεκτικά.

4) Ιστοσελίδα παρουσίασης υπηρεσιών.

Οι υπηρεσίες είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι του διαδικτύου. Για να προβληθούν και να προωθηθούν σωστά πρέπει να υπάρχει κείμενο και πληροφορίες σε μία ικανοποιητική έκταση. Ιστοσελίδες παρουσίασης υπηρεσιών πρέπει να δίνουν απλά και κατανοητά στον επισκέπτη την περιγραφή της υπηρεσίας. Καλό είναι να συνοδεύονται πάντα τα κείμενα μας με σχετικά πολυμέσα, αρκεί να είναι ποιοτικά και εύστοχα. Ιστοσελίδες παρουσίασης υπηρεσιών είναι συνήθως ιστοσελίδες Ιατρών, Δικηγόρων, Λογιστών – Οικονομολόγων, Υπηρεσίες καθαρισμού, Τραπεζικές υπηρεσίες κτλπ.

5) Forum.

Τα Forum είναι ένα είδος ιστοσελίδας που στις μέρες μας φθίνει καθώς η ραγδαία εξάπλωση των κοινωνικών δικτύων αντικατέστησε κάποια από τα πλεονεκτήματα των Forums. Τα Forums είναι ιστοσελίδες που αναπτύσσουν θεματικές ενότητες σχετικές με το εκάστοτε θέμα. Τα Forums σε αντίθεση με τα Blog τροφοδοτούνται με περιεχόμενο κυρίως από του επισκέπτες – χρήστες. Η ανωνυμία το θεματικό περιεχόμενο είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα τους. Οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες είναι ιδανικές για οργανισμούς, οργανώσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα και γενικά για όλους του κλάδους εκείνους που παράγουν γνώση ή απαιτούν γνώση.

6) Ιστοσελίδα κρατήσεων.

Οι ιστοσελίδες κρατήσεων έχουν ως σκοπό να παρέχουν στους χρήστες την δυνατότητα να κλείσουν κάποια υπηρεσία μέσο διαδικτύου. Συνήθως τέτοιες ιστοσελίδες κατασκευάζονται για τους κλάδους του τουρισμού, κρατήσεις σε ξενοδοχεία ή μέσα μεταφοράς, τον κλάδο του θεάματος, θέατρα ή κινηματογράφους. Στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες παίζει ιδιαίτερο ρόλο η ταχύτητα και η λειτουργικότητα του συστήματος κρατήσεων καθώς και η ιστοσελίδα στο σύνολό της.

Είναι φυσικό πως υπάρχουν και άλλοι τύποι ιστοσελίδων όπως τα κοινωνικά δίκτυα, τα Portal κτλπ. Στο άρθρο αυτό όμως σας παρουσιάσαμε τις πιο εμπορικές κατηγορίες που απευθύνονταν στο μεγαλύτερο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θέλουν να αναπτυχθούν και στο διαδίκτυο.